M o d e l T e a m

forum dyskusyjne modelarstwa pływającego
Teraz jest 2022-08-18, 04:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-12-22, 22:26 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-02-04, 16:20
Posty: 1813
Lokalizacja: Warszawa
W tego typu modelu serwa raczej nie są normalnie traktowane. Poziom wibracji i chwilowe przeciążenia są dość duże no i wszędobylska woda. Z jeden strony lepiej kupić kilka tańszych i częściej zmieniać, ale zbytnie oszczędzanie może nas drogo kosztować gdy wydarzy się awaria lub coś zawiedzie w walce o wygraną. Mam jedno HS85 w modelu "szuwarowca" zamontowane bezpośrednio na pylonie z silnikiem napędowym. Spore wibracje, wielokrotnie zalane i kilka razy przeciążone do złamania orczyka - wszystko to przetrwało i działa nadal. Wydaje mi się, że HS81 w tym miejscu umarłoby dość szybko, a na pewno tryby przekładni. Poza tym HS81 ma jedną dość wredną wadę - bardzo słabe pozycjonowanie w zerze.

_________________
Pozdrawiam
Grzesiek Jermołaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2012-12-23, 10:23 
Offline

Dołączył(a): 2005-12-30, 22:38
Posty: 53
Lokalizacja: poznań
zgadzam się
wychodzę tylko z założenia ,że ma być tanio, a skoro hs 81 chodzą latami /3-4/ w wyczynowych lódkach to tym bardziej wyrobią w standarcie.
jeśli drązki chodzą lekko /a muszą/ i nie ma wody /no chyba, że na skutek sklerozy, bo nie dokręcona pokrywka/ to z hs81 problemu nie będzie. Punkt środkowy jest nie istotny na paliwie czy gazie, tam serwa chodzą w skrajnych polozeniach i mają wystarczającą dokladność. Ten punkt jest istotny w serwie steru.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-03, 22:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Witam po świętach. Poczyniłem kilka zakupów :arrow:
Obrazek
I tak płytka laminat pod serwa gr 2 mm i 1 mm może się jeszcze na coś przydać, płytka jest bez miedzi, tkanina 57g/m2 dam dwie warstwy. sklejka 3 mm potrzebna do wykonania jednej z części kadłuba w przedziale radiowym. Pisałem ostatnio o rurce mosiężnej wcześniej zakupiłem fi4,0/2,6 mm ale wewnętrzna średnica była by trochę za mała więc zamówiłem drugą o wymiarach fi4,00/3,2 mm Zatem mam już chyba wszystko, żeby ukończyć kadłub -
ObrazekObrazek
Aerosil już jest i tu pytanie jak się go używa Doszło sprzęgło i słupki pod płytkę serw
Pozdrawiam Piotrek ;)

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-05, 16:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Prace nad laminowaniem wnętrza odstawiłem na później.
ObrazekObrazek
Skleiłem dwie sklejki cz. 20 i wstępnie spasowałem na sucho cały układ :rogal: Cdn...

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-06, 09:44 
Offline

Dołączył(a): 2005-08-15, 13:29
Posty: 11
Lokalizacja: Bytom Odrzański
Witaj kolego. Jakiej wysokości musiałeś zastosować słupki mocujące łoże silnika aby uzyskać prawidłowy kąt?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-06, 11:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
O 1mm bo faktycznie trochę to było za wysokie :wink:

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-06, 12:07 
Offline

Dołączył(a): 2005-08-15, 13:29
Posty: 11
Lokalizacja: Bytom Odrzański
Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o słupki które wkleiłeś pod łoże silnika z przodu przy sprzęgle. Podłożyłeś po dwa słupki z każdej strony jakiej one są wysokości?


Załączniki:
pacyfik.jpg
pacyfik.jpg [ 436.37 KiB | Przeglądane 13599 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-08, 19:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Dokładnie chodziło mi o te które zaznaczyłeś,(były dostarczone z łożem ). Jak wszystko złożyłem okazało się że ich zbytnia wysokość powoduje podniesienie łoża z przodu tam gdzie jest montowane do sklejki nr 20. Zeszlifowałem wszystkie 4szt o ok 1 mm tak jak pisałem, teraz maja wysokość 7 mm. :wink:
W końcu odważyłem się namieszać żywicę z aerosilem :czerwony: Super się z tym pracuje :jajcarz: Wkleiłem ster na Poxipol 10 minutowy oraz przykryłem szparę sklejką. Jak wszystko wyschnie wylaminuję wnętrze przedziału radiowego.Na chwilę obecną nie mam blaszki mosiężnej 1 mm pod stopki łoża silnika :smutny: Prace w przedziale napędowym muszą poczekać.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam Piotrek :mrgreen:

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-08, 22:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Mała rzecz a cieszy :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam Piotrek :D
Dostałem kawałek sklejki 10 mm i w końcu zrobiłem podstawkę pod model :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

Małymi kroczkami zdążam do laminowania wnętrza przedziału napędowego :D chwilowe braki materiałowe zostały zażegnane :wink: Blaszka mosiężna grubości 1 mm i jej przyszłe miejsce wklejenia :piwo
ObrazekObrazek
Pozdrawiam Piotrek :wink:

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-11, 21:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Dzisiaj trochę polaminowałem :mrgreen: przedział radiowy i pomalowałem żywicą wnętrze które później będzie pod podkładem ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Wkleiłem "kanał spalinowy" pod przyszły tłumnik ;) Ze względu na wagę modelu dałem tkaninę 57g/m2 nie wiem czy to nie za mało, tak się zastanawiam czy nie dać jeszcze jednej warstwy na calość lub tylko w newralgicznych miejscach :?:
Pozdrawiam Piotrek :D

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-11, 22:52 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-02-04, 16:20
Posty: 1813
Lokalizacja: Warszawa
Moim zdaniem jest za mało tej tkaniny, ale teraz to już trochę musztarda po obiedzie, bo pierwsza warstwa jest położona i już nie ma sensu kłaść następnych. Dobrze wylakieruj te komory jakimś chemoutwardzalnym lakierem i powinno wystarczyć.

_________________
Pozdrawiam
Grzesiek Jermołaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-11, 23:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Wy laminowałem tylko przedział radiowy w pozostałej części mogę dać od razu dwie warstwy :?:jeszcze wszystko nie jest zrobione :mrgreen:

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-11, 23:08 
Offline

Dołączył(a): 2006-02-14, 12:42
Posty: 234
Lokalizacja: Wrocław
Żadnych lakierów :P Wystarczy ta tkanina i moim zdaniem i tak jest za gruba :) Paliwo bez nitra nie jest agresywne. A ciężar trzeba "zbijać" i każdy gram się liczy. Jak żywica się utwardzi będzie dobrze. A na uszczelnianie są inne sposoby, ale o tym jeszcze za wcześnie...
A.C.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-11, 23:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
No to mnie uspokoiłeś Andrzeju :piwo

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-12, 23:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Dzisiaj troszeczkę podłubałem przy modelu i tak wszystko jeszcze raz sprawdziłem na sucho.Dorobiłem przedłużenie płetewki wału napędowego. I tym sposobem w końcu wkleiłem cały zespół napędowy :D
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam Piotrek ;)

Dzisiaj zważyłem model, i to co do tej pory jest wklejone i ogólnie zrobione dało mi wagę 1232 g :oops: nie wiem czy to dużo na tym etapie ale jak dodamy paliwo, może jeszcze 100 g żywicy i 100 g sklejki plus farba na całości no i aparatura z serwami to może zmieszczę się w 2 kg :hop Nie wiem czy to dużo czy mało :?: czas pokaże :piwo

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-14, 22:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Wzmocniłem słupki mocowania łoża silnika poprzez zalaminowanie trzech warstw tkaniny począwszy od łatki 30x70 mm a na łatce 60x 100 mm kończąc :D Pouzupełniałem "szparkę" i przykryłem kawałkami sklejki 1mm :D Właściwie jak to wyschnie przedział napędowy nadaje się już do zalaminowania ;)
ObrazekObrazek
Z kartonu dopasowałem pokład, model nabiera rumieńców :oops:

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-15, 16:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z rozrusznikiem :)
ObrazekObrazek
P.M.

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-23, 23:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Dzisiaj troszeczkę się ruszyło w stoczni, dopasowałem rameczkę i szybkę nad przedziałem radiowym :D Wymieniłem wzmocnienie narożników na rufie :jajcarz:
ObrazekObrazek
Są też kątowniki, które będą dociskać uszczelkę, która będzie pod szybką i będzie zabezpieczać przedział z serwami i odbiornikiem przed wodą :wink:

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-27, 01:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Zaczęły się ferie :) Nie zrobiłem przy modelu tyle ile bym chciał ale zawsze to coś. I tak:
1. Nowe termaflexy na podstawce
2. Wstępnie docięty pokład wszystko z naddatkiem.
3. Kolejne zdjęcia to mój sposób na odrysowanie burt i widok na przyszły redan :D
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam Piotrek :papz

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-28, 22:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Dzisiaj dotrła do mnie przesyłka z małym co nieco :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Epidian, bowdeny do gazu i sterowania paliwem, wężyk do chłodzenia silnika, inserty, filtr paliwa, gumki do przymocowania zbiornika paliwa :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W przedniej części dziobu za laminowałem tkaniną a następnie zapiankowałem całość. Wykonałem "akubox" ze sklejki 1 mm i z zewnątrz okleiłem go 3 mm balsą, będzie tam miejsce na pakiecik 5 x 1,2 V ( wymiary 1 paluszka fi 14 x 50 mm ) lub 4 x 1,5 V (wymiary 1 ogniwa fi 17 x 28 mm ). Przykleiłem 1 burtę.
Pozdrawiam Piotrek ;)

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-01-30, 20:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Po konsultacjach wykonałem płytkę pod serwa, będzie na płytce jeszcze wykonany otwór pod wyłącznik, ogólnie wygląda to tak jak na fotkach :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Piotrek :D

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-02-01, 12:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Popracowałem trochę, poniżej tego efekty :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Piotrek ;)

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-02-02, 11:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
W końcu przykleiłem pokład jeszcze z naddatkami oraz widok na dwa amortyzatorki pod przyszły numer startowy :hop
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Piotrek :D

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-02-03, 12:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Małe podsumowanie tego co do tej pory zrobiłem :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W tym stanie model waży dokładnie 1670 gram ;)
Pozdrawiam Piotrek ;t;

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-02-05, 14:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-12-04, 00:09
Posty: 93
Lokalizacja: opolskie
Przykleiłem redany. Wpadł mi w ręce uchwyt tokarski który wykorzystałem do nagwintowania sprzęgła gwintem M 6, oczywiście gwintowałem ręcznie a wiertarka posłużyła jako mocowanie gwintownika :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Piotrek :piwo

_________________
W stoczni mały model Syntetyk


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL